« Terug naar Blog

Lang stilzitten op het werk schaadt de gezondheid!


Voor dit artikel ga je best wel even zitten. Recentelijk heeft onderzoek het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie uitgewezen dat de Vlaming gemiddeld niet minder dan 9 uur per dag neerzit. “So what?” horen we je al hardop denken. Lang stilzitten, is echter niet zo onschuldig als het lijkt. Omdat je de online onderzoeken van OpinionWorld ongetwijfeld ook al zittend invult, konden we dit onderwerp niet aan ons laten voorbijgaan.

De zitcultuur

De mens heeft er eeuwen over gedaan om te evolueren naar een rechtop lopend wezen. Duizenden generaties lang eiste onze omgeving een constante fysieke activiteit van ons lichaam. Dankzij de technologische revolutie en het internet zijn we vandaag de dag meer dan ooit gekluisterd aan onze (bureau)stoel of zetel. Je kunt tegenwoordig de kost verdienen, winkelen, rekeningen betalen en via Facebook en Twitter je sociale contacten onderhouden, zonder ook maar een voet te verzetten. Het gaat zelfs zo ver dat we in de 21e eeuw zijn aanbeland in een heuse “zitcultuur”.

Zitten schaadt!

Dit sedentair gedrag, zoals dat in wetenschappelijke termen heet, heeft nochtans nefaste gevolgen voor ons algemeen welzijn en niet in het minst voor onze gezondheid. Als je gedurende een lange periode stilzit, begint je metabolisme immers te vertragen. Doordat je spieren geïmmobiliseerd zijn, vermindert ook je bloedcirculatie. Maar dat is nog niet alles, want hoe minder je beweegt, hoe minder suikers je lichaam verbruikt. Dit alles leidt tot een verhoogde kans op de ontwikkeling van diabetes, darmkanker en hart- en vaatziekten. Lang stilzitten, maakt ons ook meer vatbaar voor depressies. De endorfine in ons lichaam, het hormoon dat verantwoordelijk is voor een gelukkig gevoel, stroomt zo immers minder vlot door naar de hersenen.

Wat doen we eraan?

Nu we weten dat lang stilzitten onze gezondheid schaadt, is de vraag wat we eraan doen. Het antwoord ligt voor de hand: bewegen! Om je bloed vlot te laten circuleren en je metabolisme aan de praat te houden, zou je minstens om het half uur enkele minuten moeten rondlopen. Een e-mail lezen, een telefoontje beantwoorden, of enkele vragen van online enquêtes beantwoorden, kan je bijvoorbeeld evengoed al staande. Ook werkgevers zouden hun werkomgeving zo moeten inrichten dat hun werknemers een verplichte wandeling moeten maken naar het kopieerapparaat of printer.

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen en als we te lang stilzitten, gaat onze stofwisseling net als voornoemde printer in slaapstand. Vooraleer vervolgens aan enkele nieuwe betaalde online enquêtes te beginnen, is het dus hoog tijd om even de beentjes te strekken!


Meta title: Lang stilzitten op het werk schaadt de gezondheid! Meta description: OpinionWorld denkt aan jouw gezondheid! We raden je dan ook aan om tijdens het invullen van onze online enquêtes op tijd en stond even recht te staan.

« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.