« Terug naar Blog

De suikertaks op frisdranken


Drink jij dagelijks frisdrank? Wees niet beschaamd, want je bent heus niet alleen. Elke Belg drinkt jaarlijks immers gemiddeld 108 liter frisdrank. Door de nakende invoering van de suikertaks zal je voor je geliefkoosde blikje frisdrank vanaf 1 januari 2016 een eurocent meer moeten neertellen. Bij OpinionWorld staan we tussen al onze online enquêtes door even stil bij de zin of onzin van deze aangekondigde regeringsmaatregel.

Frisdrank en welvaartziektes

De wetenschappelijke studies die aantonen dat frisdrank wel degelijk een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van welvaartsziektes als obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten stapelen zich ondertussen almaar op. De Wereldgezondheidsorganisatie concludeerde zelfs dat de meerderheid van de wereldbevolking in landen woont waar er meer mensen sterven aan overgewicht en obesitats dan aan ondervoeding. Eerder dit jaar stuurde diezelfde WHO een verontrustwekkende studie de wereld in waaruit blijkt dat België in Europa tegen 2030 de meeste vrouwen zal tellen die aan obesitas lijden. De invoering van een suikertaks lijkt op het eerste zicht dus nog niet zo een slecht idee.

Viva Mexico!

Onze regering haalde de mosterd in Mexico waar in 2014 een algemene suikertaks werd geïntroduceerd. Waarom net in Mexico vraag je jezelf ongetwijfeld af? Welnu, dit Latijns-Amerikaans land heeft namelijk de twijfelachtige eer om het lijstje van hoogste frisdrankconsumptie ter wereld aan te voeren. Het is dan ook geen toeval dat Mexico alleen maar de Verenigde Staten achter zich laat in de ranglijst van landen waar het grootst aantal personen aan obesitas lijdt.

In Mexico blijkt de “soda taks” haar effect alvast niet gemist te hebben, want op het einde van 2014 bleek de nationale frisdrankconsumptie al gedaald met 12 %. De Mexicanen betalen echter maar liefst 10 % meer voor hun suikerhoudende drankjes. Of jouw favoriete zoetigheid met een prijsverhoging van de voorgestelde eurocent op een blikje van 33 cl een zure nasmaak zal hebben, is dus nog maar zeer de vraag.

Drink jij volgend jaar een blikje cola minder?

Kwatongen beweren dat onze regering zich voornamelijk liet inspireren door budgettaire redenen en niet zozeer bekommerd is om onze gezondheid. Het is inderdaad geen geheim dat we op zoek moeten naar financiële middelen om onze federale begroting in evenwicht te houden. De suikertaks zou zo een slordige 50 miljoen euro moeten opbrengen. Als we evenwel met z’n allen minder frisdrank zouden gaan drinken, komt onze regering in slechte papieren te zitten, maar worden we wel een stuk gezonder. Stof genoeg dus voor een aantal nieuwe online onderzoeken, waarin je je mening over deze sodataks kwijt kan. Wat er ook van zij, alleen de toekomst zal uitwijzen of we om onze dorst te lessen water boven frisdrank zullen verkiezen.


« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.