« Terug naar Blog

Voel jij je nog veilig na de aanslagen in Parijs?


129 doden en meer dan 350 gewonden, dat is voorlopig de trieste balans van de terroristische aanslagen van afgelopen weekend in Parijs. Zoals Amerikaans president Barack Obama het verwoordde: “Dit is niet alleen een aanval op Parijs en de inwoners van Frankrijk, maar een aanval op de mensheid en alle waarden die we delen”. Elk weldenkend mens kan het alleen maar eens zijn met deze wijze woorden. Elk slachtoffer van terreur, waar dan ook ter wereld, is er één teveel. Met kalasjnikovs gewapende terroristen die het vuur openen op onschuldige mensen die genieten van een gezellig avondje uit, dat is helaas de harde realiteit waarin we vandaag ook in West-Europa zijn aanbeland. Talrijke experts passeerden in de media ondertussen de revue om hun licht te laten uitschijnen over de toegenomen onveiligheid. OpinionWorld zou OpinionWorld niet zijn als we niet zouden willen weten of jij je minder veilig voelt na deze tragische gebeurtenissen?

Online onderzoeken naar het onveiligheidsgevoel

Het onveiligheidsgevoel is een subjectief gegeven dat alleen kan gemeten worden aan de hand van enquêtes. In Nederland werden naar aanleiding van de aanslagen in Parijs meteen online enquêtes uitgeschreven. Er werd gepeild of de Nederlanders denken dat de kans groot is dat er ook op hun grondgebied dergelijke wreedheden zouden kunnen plaatsvinden. 55 % van de ondervraagden gelooft van wel. Wij zijn voor wat België betreft dan ook zeer benieuwd naar de uitslag van onze minipoll.

Vrijheid en veiligheid

Het doel van terroristische aanslagen vinden we in het bijvoeglijk naamwoord zelf, namelijk letterlijk terreur zaaien en het angstgevoel bij de bevolking aanwakkeren. Onze vrijheden, waarvoor we generatielang gestreden hebben, komen meer en meer onder druk te staan. We zullen, in het belang van onze collectieve veiligheid, meer inbreuken op onze privacy moeten dulden. Terroristen maken immers handig gebruik van onze verworvenheden om hun duivelse plannen te ontvouwen en uit de greep van de veiligsdiensten te blijven. Zo werd bij een huiszoeking in Molenbeek een Playstation 4 aangetroffen. De speurders vermoeden dat de daders via het netwerk van deze spelcomputer virtuele afspraken maakten. Dit zal in de nabije toekomst ongetwijfeld leiden tot (nog) meer bevoegdheden voor overheden om inzage te krijgen in onze cybercommunicatie, via welk medium dan ook.

Een hartverwarmde mondiale golf van solidariteit

Zo wreed als de terreur zelf, zo hartverwarmend was de mondiale solidariteitsgolf die nadien op gang kwam. Historische gebouwen en profielfoto’s op Facebook kleurden wereldwijd in de Franse tricolore. Wat het resultaat van online enquêtes over het onveiligheidsgevoel ook moge zijn, de grootste uitdaging bestaat erin om ons niet te verliezen in angst en paniek. Dat is precies waar terreurgroepen als ISIS op uit zijn. De redactie van Hebdo, die eerder dit jaar zelf het slachtoffer werd van een bloederige aanslag waarbij heel wat redactieleden het leven lieten, antwoordde met een satirische cartoon: “Zij hebben wapens, de pot op, wij hebben champagne!”.


« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.