« Terug naar Blog

11 november. Wat weet jij nog over WO I?


De meesten onder ons genieten vandaag van een welverdiende dag rust. Sommigen trekken erop uit met het gezin, terwijl anderen rustig thuis blijven, bijvoorbeeld om onze betaalde online enquêtes in te vullen. Slechts weinigen staan nog stil bij de betekenis van deze wettelijke feestdag. Wij bij OpinionWorld haalden onze geschiedenisboeken van onder het stof en frissen je geheugen graag op.

Wapenstilstandsdag

11 november 1918, klokslag 11 uur. Dat is het precieze ogenblik waarop het einde van Wereldoorlog I een feit was. Het wapenstilstandsverdrag zelf werd eerder om 5 uur ‘s ochtends getekend in een treinwagon in Frankrijk nabij het Bos van Compiègne. Maar waar ging het in de Eerste Wereldoorlog nu eigenlijk weer om? Alles zou beginnen op 28 juni 1914 met de moord op de Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand in Sarajevo, waarna Oostenrijk-Hongarije de oorlog aan Servië verklaarde. Dit zou voor Duitsland het startsein betekenen om af te rekenen met haar traditionele vijand Frankrijk. De oorlogsverklaringen volgden elkaar snel op en in enkele maanden tijd stond de wereld in lichterlaaie.

Flanders Fields

Als we aan de Eerste Wereldoorlog denken, gaan onze gedachten spontaan uit naar loopgraven en gasmaskers. Zoals wel vaker in onze geschiedenis, vochten de grootmachten hun oorlog op ons grondgebied uit. De loopgraven in de streek rond Ieper zijn daar nog de stille, maar lugubere getuigen van. Lichtpuntje in deze donkere episode van de mensheid zijn de Kerstbestanden van 1914, waarbij de strijdende partijen hun loopgraven verlieten om een partijtje voetbal te spelen. De gruwel van onophoudende gasaanvallen en bloedvergieten zou echter nog vier jaar aanhouden.

De Grote Oorlog

Wereldoorlog I werd toen “de Grote Oorlog” genoemd, de oorlog die een einde zou maken aan alle oorlogen. De geschiedenis zou daar helaas anders over beslissen. Wist je trouwens dat Hitler na zijn invasie in Frankrijk in 1940 bevool om een bestand tot overgave te ondertekenen in dezelfde trein en op dezelfde plaats als in 1918?

De klaproos als symbool voor de Eerste Wereldoorlog

“We shall not sleep, though poppies grow. In Flanders fields”, zo besluit de Canadese dichter en arts zijn wereldberoemde gedicht “In Flanders fields”. Poppies zijn de klaprozen die welig tieren op de omgewoelde grond van de slagvelden in de Ijzerstreek en de Westkust. Zo weten we meteen ook waarom de Britten op 11 november een plastic klaproos op de borst spelden.

Laten we dus stipt om 11 uur onze online enquêtes even opzij leggen en samen met de Britten twee minuten stilte houden voor de naar schatting 5 miljoen gesneuvelde soldaten onder de meer dan 20 miljoen dodelijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.


« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.