« Terug naar Blog

Meer of minder openbare omroep in België?


In tijden van budgettaire crisis duikt deze vraag steeds weer op en dat is nu niet anders. Het antwoord ligt niet voor de hand. Onlangs legde de Vlaamse Regering een grondige besparingsoperatie voor de VRT op tafel. De VRT-toren aan de Reyerslaan daverde op haar grondvesten en het protest vanwege de openbare televisiemakers zelf bleef dan ook niet uit. Critici betreuren dat deze discussie alleen wordt gevoerd wanneer er bespaard moet worden. Wij bij OpinionWorld zijn vooral geïnteresseerd wat de mediagebruiker hiervan denkt. Jij dus!

Meer openbare omroep?

De kerntaak van een publieke omroep bestaat erin om vitale informatie tot bij de burger te brengen. In Vlaanderen worden we echter verwend, want de taakomschrijving van de VRT is heel wat ruimer dan alleen het “nieuws” brengen. Volgens het Mediadecreet bestaat de opdracht van de VRT erin om een zo groot mogelijk aantal mediagebruikers te bereiken met een diversiteit aan hoogkwalitatieve programma’s. Dit aanbod moet zich uitstrekken over de sectoren informatie, educatie, cultuur en ontspanning.

Of programma’s als FC De Kampioenen en Thuis binnen deze opdracht vallen, laten we aan jouw beoordeling over. Wat we wel zeker weten, is dat Vlaanderen massaal aan de openbare omroep verknocht is. Daarvoor hoeven we zelfs geen online onderzoeken te organiseren. Een eenvoudige blik op de kijkcijfers leert ons immers dat de top 10 voornamelijk samengesteld is uit Eén-programma’s. Televisiekijkend Vlaanderen wil dus alvast meer openbare omroep.

Minder openbare omroep?

De commerciële zenders zijn het hiermee, om begrijpelijke redenen, uiteraard niet eens. Vanuit deze hoek wordt de voorgestelde inkrimping van de openbare omroep alleen maar toegejuichd. De commerciële mediabonzen zouden maar al te graag zien dat de rol van de openbare omroep wordt beperkt tot een noodakelijk minimum.

Wat er ook van zij, de Vlaamse Regering zal enkele belangrijke knopen moeten doorhakken: “Thuis of Familie? Blokken of het Rad van Fortuin?”. Ook grote sportevenementen dreigen van het scherm te verdwijnen. Misschien zou de Vlaamse Overheid een grootschalig onderzoek op basis van online enquêtes kunnen overwegen om te weten te komen wat de gemiddelde Vlaming hierover denkt. Het is immers de kijker die de gevolgen van de voorgenomen besparing letterlijk onder ogen zal moeten zien.

Wij bij OpinionWorld hebben alvast een aantrekkelijk alternatief om je tijd nuttig door te brengen als je favoriete programma straks zou worden opgedoekt: online geld verdienen met het invullen van betaalde online enquêtes!


« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.