« Terug naar Blog

Heb jij meegedaan aan Halloween?


We konden er dit weekend niet aan ontsnappen. Terwijl jij druk bezig was met het invullen van online enquêtes, werd het straatbeeld weer “opgefleurd” met griezelige pompoenen, skeletten, doodshoofden en andere lugubere taferelen. De doden stonden aan de vooravond van Allerheiligen weer massaal op uit hun graven. Zombies, de ene al angstaanjagender geschminkt dan de andere, joegen ons de stuipen op het lijf. Wij bij OpinionWorld vroegen ons af of ook jij hebt meegedaan aan de Halloweengekte? Tegelijkertijd staan we ook even stil bij de geschiedenis van deze ietwat bizarre traditie.

Samhain of het Keltische Nieuwjaar

Halloween situeert zich niet voor niets op de breuklijn tussen herfst en winter, overvloed en schaarste, leven en dood. De traditie om Halloween uitgebreid te vieren mag dan wel zijn komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten, maar de oorsprong van dit feest ligt in ons eigen Europa. De herkomst van Halloween gaat immers terug tot het oude Keltische Nieuwjaar dat gevierd werd op 1 november. Deze dag kondigde de donkere, koude winter aan en werd geassocieerd met de menselijke dood.

Daags voordien, op 31 oktober, vierden de Kelten het feest van Samhain. Op deze Keltische oudejaarsavond keerden de geesten van de doden tijdelijk terug naar de aardse wereld om er rond te dolen en te spoken. Om in de nacht niet herkend te worden door deze levende doden vermomden de Kelten zich met dierenmaskers. Zo weten we ook meteen waarom we ons tijdens Halloween verkleden in de meest afschrikwekkende schepsels.

Halloween en Allerheiligen

In de achtste eeuw doopte Paus Gregorius III 1 november om tot de officiële kerkelijke feestdag om de heiligen te herdenken. De vooravond aan Allerheiligen stond bekend als “All Hallow’s Eve” (letterlijk: Alle Heiligen Avond), wat we nu beter kennen als Halloween. Ondertussen is er van deze religieuze achtergrond nog weinig te bespeuren en is dit feest uitgegroeid tot een carnavalesk en ludiek samenzijn.

Via Amerika terug naar Europa

In het midden van de negentiende eeuw werden de Verenigde Staten overspoeld door een enorme toestroom van Europese immigranten. Samen met deze immigratiegolf verspreidde ook de traditie van Halloween zich over het ganse continent. De Amerikanen begonnen zich op 31 oktober in grote getalen uit te dossen in de gekste kostuums en gingen van deur tot deur om geld of voedsel te vragen. Deze praktijk kennen we nu als “trick or treat” en zou pas op het einde van de 20e eeuw opnieuw ons Oude Continent binnensluipen.

Met Halloween achter de rug, klopt de winter onherroepelijk aan de deur. Voor wie niet weet wat te doen tijdens de komende, lange en kille winteravonden hebben we alvast een interessante suggestie: online geld verdienen door het invullen van betaalde online enquêtes van OpinionWorld!

« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.