« Terug naar Blog

Waar geef jij je geld aan uit?


Wie geregeld online onderzoeken invult, zal het ongetwijfeld al zijn opgevallen dat we bij OpinionWorld graag weten waar jij je geld aan uitgeeft. Het zijn echter niet alleen commerciële organisaties die geïnteresseerd zijn in je bestedingspatroon, maar ook de overheid heeft deze informatie broodnodig. Elk jaar voert de Federale Overheidsdienst Economie immers een huishoudbudgetonderzoek uit, op basis waarvan de index van consumptieprijzen wordt berekend. Deze index is dan weer van doorslaggevend belang voor de evolutie van de lonen, uitkeringen en huurprijzen. Het onderzoek zelf wordt gevoerd aan de hand van – je raadt het al – enquêtes!

Recent werd het huishoudbudgetonderzoek voor 2014 bekendgemaakt. Omdat je vast wel benieuwd zal zijn of jouw uitgaven overeenstemmen met die van de gemiddelde Belg namen we de resultaten hiervan voor jou even onder de loep.

De Belg heeft nog steeds een baksteen in de maag

Gemiddeld spenderen we per huishouden in België jaarlijks een slordige 35.922 €. Hoewel er zelfs op het vlak van onze uitgaven in België communautaire verdeeldheid bestaat, besteden we allemaal het meeste aan onze woonst. Zo geven we niet minder dan een derde van ons budget uit aan een dak boven ons hoofd.

Eten en drinken

Belgen zijn Bourgondiërs en het is dan ook geen verrassing dat de categorie “voeding, alcohol en tabak” met 15,1 % letterlijk de tweede grootste hap uit onze portefeuille neemt. Als we op restaurant gaan dan genieten we het liefst van al van de Belgisch-Franse keuken, gevolgd door de Italiaanse en Aziatische keuken. Opvallend is dat de Vlaming (6,5 %) meer uitgeeft aan restaurants en cafés dan zijn Waalse buur (5,3 %).

Koning Auto

Als je weet dat 83 op 100 Belgische gezinnen een auto heeft, zal het je niet verbazen dat we 12,1 % van onze uitgaven aan transport besteden. Koning Auto blijft de grootste slokop met bijvoorbeeld alleen al voor brandstof een gemiddeld jaarlijks bedrag van 1.054 € per huishouden. Alleen in het Brussels Gewest kiest men vaker voor het openbaar vervoer, met een gemiddelde uitgave van 0,6 % tegenover 0,2 % voor Vlaanderen en Wallonië.

Welvaart en online onderzoeken

Voor wie nog niet overtuigd moest zijn van het nut van betaalde online enquêtes is dat nu beslist wel. Het zijn namelijk dit soort enquêtes die bepalen of jij straks meer of minder zal gaan verdienen. Het huishoudbudgetonderzoek levert ook aan bedrijven heel wat nuttige informatie op, die op haar beurt dan weer inspiratie oplevert voor nieuwe online onderzoeken. Bij OpinionWorld kan je met dergelijke enquêtes ook nog eens online geld verdienen!

« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.