« Terug naar Blog

Fileleed in België


Wat doen we in België toch verkeerd dat we voortdurend in de file staan? België heeft immers de twijfelachtige eer om het klassement van meest verzadigde wegen van Europa aan te voeren. Volgens deze cijfers brengen we jaarlijks gemiddeld zo een slordige 51 uur door in de file. Daarbij komt nog dat steden als Brussel en Antwerpen wereldwijd alleen Milaan achter zich moeten laten als het op verkeersellende aankomt.

Bij OpinionWorld vinden wij het hoog tijd om deze problematiek opnieuw onder de aandacht te brengen. Het lijkt immers wel of we in België het fileleed als een noodzakelijk kwaad zijn gaan beschouwen. De economische verliezen stapelen zich ondertussen echter dagelijks op, om nog maar te zwijgen van onze dagelijkse ergernis, en niet in het minst van onze baas, als we weer eens ruimschoots te laat op het werk arriveren. In onze mini poll vragen wij ons dan ook af of ook jij tijdens het woon-werkverkeer in de file staat?

Waarom staan we in de file?

Wie is er niet blij met een bedrijfswagen? Je krijgt niet alleen een wagen in de schoot geworpen, maar ook je brandstof wordt door je werkgever betaald. In België blijkt 15 % van alle wagens en 50 % van alle nieuwe wagens een bedrijfswagen te zijn. We hebben dus geen enkele stimulans om op zoek te gaan naar alternatieven. Ondanks het feit dat we in België over een uitgebreid netwerk van bus- en treininfrastructuur beschikken, schrikt het openbaar vervoer ons af. De reden hiervoor ligt voor de hand: frequente vertragingen en de onvermijdelijke stakingen.

Een ander probleem is dat je in België geen snelweg kan nemen zonder langs Antwerpen of Brussel te moeten passeren, zelfs als je er niet moet zijn. Tenslotte, hebben we het huidige verkeersinfarct misschien ook wel te danken aan ons eigen economisch succes. Denk maar aan de haven van Antwerpen, die constant expandeert en de records jaar na jaar aaneenrijgt. Deze economische voorspoed gaat echter onvermijdelijk hand in hand met geconstipeerde wegen.

… en hoe geraken we dan uit deze malaise?

In een land waar de dichtheid van het wegennetwerk het grootst is ter wereld lijkt het aanleggen of verruimen van nieuwe straten, wegen en snelwegen niet meteen de uitgelezen oplossing. De verkeersmalaise is een thema dat zich uitstekend leent voor tal van online onderzoeken, met vragen als “Ben je voor of tegen de invoering van het rekeningrijden?”, “Vind jij dat het gebruik van het openbaar vervoer meer fiscaal gestimuleerd moet worden” of nog “Ben je het ermee eens dat bedrijfswagens zwaarder belast zouden moeten worden?”

Wat jouw mening hierover ook is, we kunnen er niet omheen dat het niet vijf voor, maar vijf na twaalf is. Het uitschrijven van online enquêtes inspireert beleidsmakers alvast om de juiste oplossingen uit te dokteren.


« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.