« Terug naar Blog

Wat schaft de pot vandaag? Insecten!


Als het van Europa afhangt wel want het Europees Parlement keurde onlangs een verordening goed die het gemakkelijker moet maken om nieuwe voedingsmiddelen op de markt te brengen. Het gaat over algen, vlees van gekloonde dieren, zaden en schimmels, maar ook over insecten. Wereldwijd staan er voor bijna twee miljard mensen op regelmatige basis insecten op het menu. Hier in België trekken we onze neus hiervoor op. Wij bij OpinionWorld zijn benieuwd of we jou op andere gedachten kunnen brengen. Waarom zouden we eigenlijk massaal insecten moeten beginnen eten?

Insecten eten is gezond!

Het eten van insecten is goed voor je. Ze zitten boordevol proteïnen, vezels, gezonde vetten, vitaminen en essentiële mineralen. Wist je dat sprinkhanen meer proteïnen en minder vet bevatten dan mager rundsgehakt? Meelwormen zijn dan weer een perfect substituut voor vis. Er zijn zelfs rupsen die per gewicht meer proteïnen hebben dan een kippenboutje. Als je op je lijn aan het letten bent, dan is een dieet van zijdewormen of een stomend potje termieten misschien wel iets voor jou!

Insecten eten is goed voor het milieu!

Om dezelfde hoeveelheid proteïnen te genereren, hebben bijvoorbeeld krekels 12 keer minder voedsel nodig dan koeien en de helft minder dan varkens. Insecten overleven bovendien met 1.000 maal minder water dan zoogdieren. Daar houdt het niet bij op. Gelede diertjes zijn verzot op organisch afval en zouden zo onze afvalberg kunnen verkleinen. Niets dan voordelen dus. En wat te denken van het dierenleed dat we door het eten van insecten zouden kunnen besparen? In tegenstelling tot kippen, houden insecten er immers wel van om op een kleine ruimte bijeengepakt te zitten.

We hoeven insecten niet te zien om ze te eten

Het grootste bezwaar tegen het eten van insecten is onze natuurlijke afkeer voor die kleine, griezelige, krioelende beestjes. Maar eigenlijk eten we al insecten, en ja, die “we” slaat op ook jou! Die heerlijke reep chocolade die je even opzij hebt gelegd voor later bevat waarschijnlijk meer dan 60 insectendeeltjes. Hoeveel insecten er in die diepgevroren broccoli zitten, wil je al helemaal niet weten. We hoeven insecten dus niet te zien om ze te eten. Insecten kunnen gemakkelijk tot bloem of bakmeel gemalen worden voor de bereiding van de meest uiteenlopende lekkernijen.

Aan keuze geen gebrek, want er bestaan niet minder dan 1.900 verschillende variëteiten eetbare insecten. De voedingsindustrie zal op basis van betaalde online enquêtes ongetwijfeld willen uitzoeken welke insecten jij het lekkerst vindt. Voor wie alvast in de tuin op handen en voeten op zoek wil gaan, een belangrijke tip: vermijd insecten met te felle kleurtjes. Die zijn namelijk meestal giftig. Loopt het water je ook al in de mond? Wat denk je? Een knapperige zespotige snack met een lekker dipsausje op basis van meelwormen of toch maar even langs de frituur?

« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.