« Terug naar Blog

Klimaattop in Parijs: vijf voor of vijf na twaalf?


We kunnen de dramatische gevolgen van de opwarming van het klimaat niet meer onder stoelen of banken steken. Onze planeet werd de afgelopen jaren letterlijk overspoeld met overstromingen, geteisterd door allesvernietigende stormen, verwoestende bosbranden, record hoge en lage temperaturen, en ronduit extreme weersomstandigheden in heel de wereld. De dodentol van de opeenvolgende natuurrampen loopt op tot in de miljoenen en de financiële verliezen in de miljarden, met ten slotte een alarmerende daling van de globale productiviteit.

De hete adem van de globale opwarming

De vorige klimaatconferentie in Kopenhagen (2009) eindigde in een absolute sisser. De deelnemers slaagden er zelfs geeneens in om een gezamenlijke definitie van het begrip “klimaatverandering” te formuleren. Dat zou dit jaar in Parijs anders moeten. Ondertussen bleven de ijskappen smelten, de temperaturen en de zeespiegel stegen nog verder, en binnen enkele decennia staat het water ons misschien letterlijk aan de lippen. De toekomst van moeder Aarde ziet er somber uit en ons OpinionWorld panel deelt deze vrees: volgens 59 % van de ondervraagden is het niet vijf voor (32 %) maar vijf na twaalf! De wereldleiders op de Klimaattop in Parijs – 2015 United Nations Climate Change Conference – stonden dus voor een aartsmoeilijke opgave en al even verpletterende verantwoordelijkheid. De machtshebbers voelen meer dan ooit de hete adem van de globale opwarming in de nek. Er dringen zich drastische maatregelen op en wel nu!

Lang leven de planeet. Lang leven de mensheid. Lang leven het leven zelf.

Waar hoop is, is leven, want met deze woorden werd de klimaatconferentie te Parijs op 12 december 2015 officieel afgesloten. Na twee weken van onderhandelingen op het hoogste niveau, kwam er dit weekend witte rook uit de schoorstenen en werd er zelfs gewag gemaakt van een historische beslissing. Voor het eerst in de geschiedenis kwamen 195 naties tot het universeel bindende akkoord om de mondiale temperatuurstijging deze eeuw onder 2°C te houden. Uniek is ook dat er voor het eerst doelstellingen op lange termijn werden geformuleerd, waarbij de verdragsluitende partijen elke vijf jaar een geactualiseerd klimaatplan moeten indienen. De piek in de uitstoot van broeikasgassen moet vanaf 2050 definitief omlaag, om uiteindelijk te komen tot een situatie waarin onze planeet de gassen op een natuurlijke manier kan absorberen. Elk toekomstig klimaatplan mag bovendien niet minder ambitieus zijn dan het huidige akkoord. Of het enthousiasme over deze internationale overeenkomst gerechtvaardigd is, zal alleen de toekomst uitwijzen.

Jouw mening draagt bij aan een groene planeet!

Het is misschien een cliché, maar een beter milieu begint bij jezelf en dat nemen wij bij OpinionWorld heel ernstig. Door het invullen van onze betaalde online enquêtes kan je niet alleen je mening geven, maar draag je automatisch ook nog eens bij aan ecologisch verantwoorde goede doelen.


« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.