« Terug naar Blog

Stille Nacht, Heilige Nacht. Weetjes over Kerstmis

Leuke weetjes Kerstmis


De kerstboom staat eindelijk, de verlanglijstjes werden uitgewisseld en de laatste online enquêtes van het jaar worden ingevuld. Terwijl jij de ultieme voorbereidingen voor een heerlijk kerstmaal treft, gingen wij even grasduinen in de boeiende geschiedenis van het gezelligste feest van het jaar. In deze OpinionWorld blog ontdek je alles wat je moet weten, en misschien nog niet wist, over Kerstmis.

Waarom vieren we Kerstmis op 25 december?

Met Kerstmis – een samenvoeging van Christus en mis – herdenken we traditioneel de geboorte van Jezus. Niet dat we de sfeer willen bederven, maar eigenlijk weet niemand precies wanneer Jezus werd geboren. De Bijbel zelf maakt ons evenmin veel wijzer over het tijdstip van zijn geboorte. Wat we wel zeker weten, is dat het niet op 25 december was. Historici situeren de geboortedatum eerder in de lente om de eenvoudige reden dat de herders die het kerstekindje bezochten hun schaapjes in de winter op stal hielden. Maar waarom dan 25 december? Een plausibele verklaring is dat de eerste kerkleiders een feestdag nodig hadden om de Christenen af te leiden van de vele heidense feesten die gewoontegetrouw bij de jaarwisseling plaatsvonden.

Oh dennenboom, wat zijn je takken wonderschoon

Dat we ons elk jaar zo uitsloven om een dennenboom te versieren, hebben we eveneens aan deze heidense traditie te danken. Vele Germaanse volkeren aanbeden de spar immers als symbool van de vruchtbaarheid. Daar waar wij onze kerstboom uitdossen met kerstballen en slingers, kiest men in Oekraïne voor spinnenwebben. Volgens een Oost-Europese legende werd het doek waarin kindje Jezus gewikkeld werd namelijk door spinnen geweven. Wist je trouwens dat Kerstmis zelfs een tijdje verboden was in Amerika? Omdat zij Kerstmis als een decadent katholiek feest beschouwden, verboden de puriteinen van 1659 tot 1681 alle kerstvieringen.

Santa Claus op rolschaatsen

Gelukkig moesten deze strenge protestanten het onderspit delven en vieren we vandaag in heel de wereld Kerstmis op de meest uiteenlopende manieren. In navolging van de drie wijzen, geven we in Europa de kerstcadeautjes gewoon aan elkaar. In andere delen van de wereld is het de Kerstman die de geschenkjes vanuit het Hoge Noorden met zijn door rendieren voortgetrokken slee meebrengt. Van zodra Santa Claus in de jaren ’30 overigens zijn opwachting maakte in een reclamespot van Coca Cola, mocht hij zijn groene kostuum definitief inruilen voor een rode outfit. De gekste kersttraditie brengt ons naar Caracas, waar de Venezolanen op kerstdag massaal op rolschaatsen naar de kerk trekken. Om niets van het spektakel te moeten missen, laten de kinderen een aan hun grote teen gebonden touw door het open venster rusten. De rolschaatsende voorbijgangers doen dan geen belletje, maar touwtje trek.

Nog een last-minute kerstcadeau nodig? Wissel de punten die je tijdens het voorbije jaar hebt verdiend met het invullen van onze betaalde online enquêtes in voor een toffe cadeaubon. Voor diegenen die nog niet online geld verdienen met betaalde enquêtes: meld je hier aan! OpinionWorld wenst jou alvast gezellige en prettige kerstdagen toe!


« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.