« Terug naar Blog

Het tussentijds rapport van de Vlaamse Regering


Met de jaarwisseling in het vooruitzicht wordt er traditioneel teruggeblikt op het voorbije jaar. Ook de politiek ontsnapt niet aan een kritische analyse. De nieuwe Vlaamse Regering zit ongeveer anderhalf jaar in het zadel. Omdat wij bij OpinionWorld vrij zijn van politieke kleur of voorkeur, stellen we alleen de vragen. Jij zorgt voor de antwoorden! Is Bourgeois I naar jouw mening (voorlopig) geslaagd of gebuisd?

Vertrouwen, verbinden, vooruitgaan

Zo luidde de titel van het regeerakkoord van onze Vlaamse Regering. Zij stond echter al vanaf haar aantreden voor een moeilijke opdracht. Vlaanderen zag aan tegen een budgettair tekort van anderhalf miljard euro. Er zou dus ernstig gesnoeid moeten worden. De Vlaamse Regering koos ervoor om de burger zoveel mogelijk te sparen en 70 % van de besparingen op zich te nemen.

Mobiliteit en Energie

De “Turteltaks” is een ander heet hangijzer. De stroomheffing en de vergroening van de verkeersbelasting zorgen letterlijk voor verhitte discussies. Op het gebied van mobiliteit bleven de uitdagingen dezelfde: het fileleed verminderen en van het openbaar vervoer een volwaardig alternatief maken voor Koning auto. Heeft de Vlaamse Regering, bijvoorbeeld met een investering van 100 miljoen euro voor de vergroening van onze vloot trams en bussen, al goed werk geleverd?

Werk en Ondernemen

Vlaanderen blijft een zeer welvarende regio waar het aangenaam vertoeven is. Met 92.000 open vacatures en voor drie miljard euro aan nieuwe buitenlandse investeringen lijkt onze economie zich stilaan te herstellen. De werkloosheid daalt verder en de jeugdwerkloosheid is zelfs met 5,5 % verminderd. Vind jij dat de nieuwe ploeg van Vlaamse ministers de gevolgen van de economische crisis goed heeft opgevangen?

De vluchtelingencrisis

Het zat onze kersverse Vlaamse Regering, toegegeven, niet mee. Al zeer snel zag zij zich geconfronteerd met de gevolgen van de vluchtelingencrisis. Hoewel het asielbeleid een federale materie is, moest er ook op Vlaams niveau allerijl naar oplossingen gezocht worden. De Vlaamse bevoegdheden situeren zich op het vlak van het integratietraject en het onderwijs voor de kinderen van de vluchtelingen. We mogen de Vlaamse Regering dus alleen afrekenen op deze laatste twee aspecten en niet op de problematiek van de opvang van de vluchtelingen zelf, wat een federale bevoegdheid is.

Online enquêtes als instrument om het beleid te evalueren

Het tussentijds rapport van de Vlaamse Regering moet opgemaakt worden aan de hand van de vooropgestelde doelstellingen en de intussen genomen beslissingen. Heb jij vertrouwen in de toekomst van Vlaanderen, voelen we ons meer verbonden (letterlijk en figuurlijk) en zijn we er op vooruitgegaan? Dat zijn de vragen die je voor jezelf zou moeten beantwoorden. Online onderzoeken helpen de politiek niet alleen om haar beleid te toetsen, maar ook om bij te sturen daar waar nodig. Jouw mening is dus belangrijk!

De meningen zijn verdeeld en dat blijkt duidelijk uit onze minipoll, met 35 % van de 1.333 ondervraagden die vinden dat de regering “een beetje” goed werk heeft geleverd en (slechts) 27 % tevreden burgers. 38 % van de respondenten verwijst onze beleidsmakers naar de tweede zit. Geen reden tot paniek, want onze Vlaamse Regering heeft nog wel even de tijd om haar huiswerk te maken. Wat het resultaat van politieke online enquêtes ook is, de prijzen worden pas op de eindmeet uitgedeeld, en dat is bij de volgende verkiezingen!

« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.