« Terug naar Blog

Staat er bij jou ook wild op het menu?


Een blik op de menukaart van het restaurant om de hoek, met gerechten als ganzenlever op een bedje van kruidige uienconfituur, gebraden hazenrug met peertje en everzwijnragout, leert ons dat het volop wildseizoen is. Voor wie van wild houdt, is het dezer dagen moeilijk kiezen tussen hertenfilet, konijn, reebout en gevogelte van divers pluimage, zoals bosduif, wilde eend, kwartel en fazant. In dit blogartikel gaat OpinionWorld de culinaire toer op en vragen we ons af of jij het ook wild maakt met de feestdagen?

Waar komt ons wild vandaan en hoe wild is het eigenlijk?

Heel wat wild dat we in de supermarkt terugvinden, komt gewoon van eigen bodem. Dankzij een betere bescherming van hun natuurlijke habitat is de wildpopulatie in België de laatste jaren weer sterk toegenomen. Vooral de everzwijnen en de herten doen het goed. Zo goed zelfs dat het ecologisch evenwicht in gedrang dreigt te komen. De Waalse overheid besliste daarom enkele jaren geleden dat er meer gejaagd mag worden en desnoods zelf zou ingrijpen om de toegang tot voedsel moeilijker te maken. Het jachtseizoen wordt in oktober weliswaar met luid trompettergeschal op gang geblazen, maar is wel degelijk aan zeer strikte regels onderworpen. Wist je trouwens dat er voor elk wild dier verschillende jachtopeningstijden gelden? Tegenwoordig wordt er natuurlijk ook meer en meer wild gefokt en geïmporteerd, zodat men zich de vraag kan stellen hoe wild dit wild eigenlijk nog is. Controleer dus altijd goed de verpakking om te weten waar het wild vandaan komt.

Foie of faux gras?

Het beeld van Bambi die moederziel alleen achterblijft, staat bij velen nog op het netvlies gebrand. Niettemin lusten de meesten onder ons wel een sappig hertenkalfje. Heel anders is het gesteld met de consumptie van foie gras. De gedwongen manier waarop de levers van de ganzen of de eenden – letterlijk met de strot in de keel – worden vetgemest, wordt jaarlijks door dierenrechtenorganisaties aan de kaak gesteld. Daar waar het eten van wild uit de natuur nog als duurzame voeding bestempeld zou kunnen worden, dringt zich de vraag op of eenden en ganzen moeten lijden alleen tot genot van onze smaakpapillen? Daarom kwam GAIA enkele jaren geleden met een ethisch verantwoord en diervriendelijk alternatief voor foie gras, namelijk de faux gras, op de proppen. Deze paté bestaat uit een mengeling van biologische producten als aardappelzetmeel, zonnebloemolie, truffels en allerhande biologische specerijen.

Letterlijk voer voor online onderzoeken dunkt ons. Of er nu gevulde kalkoen, wild of tofu op jouw kerstmenu staat, we hopen vooral dat je onze betaalde online enquêtes blijft smaken. Online geld verdienen door het invullen van online vragenlijsten komt dezer dagen meer dan ooit van pas. Loopt het water je na het lezen van dit artikeltje je in de mond? Wissel je verdiende punten in voor cash geld en trakteer jezelf op een lekker stukje wild!

« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.