« Terug naar Blog

Kerncentrales – langer openhouden of sluiten?

Kerncentrales sluiten

Langer openhouden of onmiddellijk sluiten? Moderniseren of geleidelijk afbouwen? Als je al enige tijd meedoet aan onze betaalde online enquêtes ben je misschien ook wel eens gevraagd wat jij van onze kerncentrales vindt. Maar hoever staan we nu eigenlijk? En wat zijn de voor- en/of nadelen van kernenergie? Wat zijn de alternatieven? OpinionWorld trok haar radioactief beschermingspak aan en ging op onderzoek.

De kernuitstap onder hoogspanning

In 2003 besliste de Belgische regering dat alle kerncentrales uiterlijk 40 jaar na hun ingebruikname gesloten moesten worden. Vorig jaar werd Doel 1 zoals voorzien in deze kernuitstap van het net gekoppeld. Maar België zou België niet zijn als er in deze wetgeving niet ook een achterpoortje is voorzien. Indien er niet voldoende vervangende capaciteit is, kan de kernuitstap verlengd worden. En dat is precies waarom Doel 1 op 30 december 2015 na slechts 10 maanden inactiviteit opnieuw in gebruik werd genomen.

Voor- en/of nadelen van kernenergie

Het grote voordeel van kernenergie is dat, anders dan bij fossiele brandstoffen, er geen koolstofdioxide vrijkomt. Voorstanders van kernenergie zullen je daarom zeggen dat kernenergie milieuvriendelijk en ook nog eens goedkoop is. Maar wat zijn dan precies de nadelen van kernenergie?
  • Kernenergie is een niet hernieuwbare energiebron. Kerncentrales zijn afhankelijk van uranium en dat ligt niet voor het grijpen.
  • Bij een ongeluk zijn de gevolgen voor mens en milieu niet te overzien. Denk maar aan de ramp in Fukushima, Japan, in 2011, en iets langer geleden, de kernramp in Tsjernobyl in 1986, waar we tot op de dag van vandaag – onder de vorm van genetische mutaties – nog de gevolgen van dragen.
  • Radioactief afval blijft gedurende eeuwen, zelfs tienduizenden jaren, gevaarlijk. Een gemiddelde kerncentrale produceert ongeveer 20 tot 30 ton radioactief afval per jaar en dat moet ergens opgeslagen worden.
Wist je trouwens dat de grootste nucleaire reactor onze eigen zon is? We danken het leven op aarde immers aan een nucleair proces waarbij hydrogeen op een natuurlijke manier in helium wordt omgezet.

Kwallen, suiker en lichaamswarmte

Volgens de laatste statistieken van 2014 wordt 47,5 % van onze elektriciteit opgewekt door kerncentrales. De overige elektriciteitsproductie wordt dus gehaald uit duurzame energiebronnen zoals warmte-energie, inclusief bio-energie (39,5 %), windturbines (6,7 %), waterkrachtcentrales (2,1 %) en andere hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie (4,2 %).

We zullen dus creatief moeten zijn als we kernenergie definitief willen bannen. Het gebruik van kwallen, suiker of het recycleren van lichaamswarmte in ondergrondse metrostations om onze huizen te verwarmen, zijn slechts enkele ideeën waaraan vandaag al gewerkt wordt.

Geef je mening in betaalde online enquêtes!

Heb jij ook een uitgesproken mening over de sluiting van onze kerncentrales? In onze betaalde online enquêtes kan jij deelnemen aan het debat en wegen op maatschappelijk belangrijke thema’s. Draag bij aan verandering en registreer je nu voor de betaalde online enquêtes van OpinionWorld!


« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.