« Terug naar Blog

Langer licht voor betaalde enquêtes!

Het zomeruur – langer licht voor betaalde enquêtes!

Afgelopen weekend werd ons weer een uurtje slaap ontnomen: twee werd drie. Dankzij het zomeruur hebben we ’s avonds een uurtje langer licht, bijvoorbeeld om betaalde enquêtes in te vullen, maar waarom draaien we de klok eigenlijk een uurtje vooruit?

Wat is de zin en de onzin van het zomeruur? In deze OpinionWorld blog leer je alles wat je moet weten – en misschien nog niet wist – over het zomeruur.

Een vroege 1 april grap

Benjamin Franklin – de founding father van de Verenigde Staten – kwam in 1784 al grappend op het idee dat mensen in de zomer vroeger zouden moeten opstaan om het daglicht optimaal te benutten. Wat toen nog als een vroege 1 april grap werd gezien, zou door de Duitsers voor het eerst tijdens Wereldoorlog I in de praktijk worden omgezet om brandstof te besparen. Naar aanleiding van de oliecrisis in de jaren ’70 werd de zomertijd ook in België sinds 1977 als energiebesparende maatregel definitief aangenomen. Vandaag wordt de zomertijd – zij het op verschillende tijdstippen – in ongeveer 70 landen ter wereld toegepast.

De voor- en nadelen van het zomeruur

Dat we na het werk op een terrasje langer van de zon kunnen genieten, er tijdens de zomermaanden minder verkeersongevallen gebeuren en dat we een uurtje meer licht hebben voor betaalde enquêtes, zijn drie voordelen van de zomertijd. Maar ondertussen hebben studies uitgewezen dat deze bruuske verandering toch niet helemaal onschuldig is:
  • Onze biologische klok past zich nooit helemaal aan het zomeruur aan en dat leidt tot een wereldwijde sociale jetlag.
  • Doordat we zo al te weinig slapen zien we in de eerste weken ook een verhoogd aantal verkeers- en arbeidsongevallen.
  • De eerste twee dagen na de omschakeling hebben we volgens bepaalde studies 8 % meer kans om een hartaanval te krijgen.
  • Met de toenemende populariteit van de energieverslindende airconditioning kan men zich de vraag stellen of het energiebesparende effect niet volledig teniet wordt gedaan.
  • We worden langer blootgesteld aan schadelijke uv-straling van de zon en op het warmste moment van de dag worden we gedwongen om tijdens de avondspits in onze auto te zitten.
  • Dat het zomeruur ook voor verwarring kan zorgen, bewezen enkele terroristen door in 1999 hun bommen nog op de zomertijd in te stellen, terwijl men in Israël al op de wintertijd was overgeschakeld en waardoor ze (gelukkig) alleen zichzelf opbliezen.

Moeten we het zomeruur afschaffen?

Ook internationaal wordt het zomeruur steeds meer in vraag gesteld. Misschien dat we deze vraag dus via onze betaalde enquêtes in de toekomst ooit aan jou kunnen voorleggen. Wat er ook van zij, het is nooit te laat om de wereld te verbeteren. Draag bij aan verandering en innovatie door deel te nemen aan de betaalde enquêtes van OpinionWorld!


« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.