« Terug naar Blog

De nieuwjaarsreceptie: een glaasje of nultolerantie?

Een nieuw jaar met nieuwe enquêtes


Bij aanvang van het nieuwe jaar hollen we naar goede gewoonte van de ene nieuwjaarsreceptie naar de andere. Met het obligate glaasje champagne of cava spoelen we het voorbije jaar door en klinken we op een Gelukkig Nieuwjaar. Elk jaar borrelt ook de vraag op of we met dat ene glaasje nog wel achter het stuur mogen plaatsnemen. Naar aanleiding van de jaarlijkse Nationale VerkeersONveiligheidsenquête van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid blijkt dat slechts 1 op 8 Belgen te vinden is voor een nultolerantie. Volgens dezelfde online onderzoeken bekent niet minder dan 20 % van de Belgen de afgelopen dertig dagen onder invloed gereden te hebben. Onrustwekkende cijfers! Tijd voor OpinionWorld om klare wijn te schenken!

Wat zegt de huidige verkeerswetgeving?

Vandaag de dag ligt de maximaal toegelaten hoeveelheid alcohol in het bloed op 0,5 promille. De tarieven van de minnelijke schikkingen zijn niet mals en lopen op naargelang het alcoholgehalte:
  • tussen 0,5 en 0,8 promille: 170 €
  • tussen 0,8 en 1,01 promille: 400 €
  • tussen 1,01 en 1,15 promille: 550 €
  • tussen 1,15 en 1,49 promille: 1.200 €
Let wel, de minnelijke schikking is slechts een mogelijkheid. De procureur kan ook beslissen om je voor de Politierechtbank te dagvaarden en/of je rijbewijs meteen voor een termijn van 15 dagen in te trekken. Wanneer je meer “blaast” dan 1,50 promille moet je altijd voor de Politierechter verschijnen, die dan een boete van minstens 1.200 € zal opleggen, en meestal ook nog eens een extra verval tot sturen.

Zoals je ziet, wegen de torenhoge boetes en al even fikse rijverboden niet op tegen de beperkte kost van een taxi. En dan is er uiteraard nog altijd BOB om je te laten rijden. Een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard! We zouden niet willen dat je het geld verdiend met het invullen van onze betaalde online enquêtes moet spenderen aan verkeersboetes.

Op naar 0,00 promille?

De Verkeersveiligheidsbarometer van het BIVV stond in 2015 met 755 doden op zwaar onweer. De roep om nultolerantie voor alcohol in het verkeer klinkt opnieuw luider. Een ongeval is snel gebeurd en volgens wetenschappelijke studies verhoogt die kans tot wel 100 maal als je gedronken hebt. Er kwam echter tegenkanting uit onverwachte hoek, want enkele prominente politierechters gunnen ons wel dat ene glaasje. Het zijn immers de problematische drinkers die een gevaar vormen. Bovendien brengt zerotolerantie met zich dat we zelfs geen met alcohol bereide gerechten of een likeurpraline zouden mogen eten. Voor beginnende bestuurders die hun rijbewijs nog geen drie jaar hebben, plant onze Minister van Verkeer op korte termijn wel de invoering van een 0,2 promilledrempel.

Water in plaats van wijn!

Naast overdreven snelheid en alcohol is verstrooidheid de voornaamste oorzaak voor ongevallen. Wist je dat het drinken van water een bewezen positieve invloed op ons rijgedrag heeft? Een goede hydratatie verbetert de cognitieve prestaties en scherpt het concentratievermogen aan. Drink voor je in de auto stapt, of tijdens het invullen van onze betaalde online enquêtes, dus enkele glazen water om de verstrooidheid tegen te gaan!

« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.