« Terug naar Blog

Glimlachen, je wordt gefilmd! Ook op de werkvloer!

Camera's op het werk


Opgepast als je op het werk betaalde online enquêtes invult of je favoriete blog leest! Je werkgever kijkt misschien mee. Het aantal aanvragen om camera’s op de werkvloer te installeren, steeg vorig jaar met 7 %. OpinionWorld zocht een plekje op buiten het alziende oog van de bewakingscamera en ging op onderzoek.

Big Brother is watching you!

In België worden we ongeveer door 300.000 publieke en private camera’s in de gaten gehouden. Dat is één camera voor 36 Belgen. Zonder dat we het altijd beseffen, worden we dagelijks tientallen keren op video opgenomen. Big Brother is watching you en vaak is deze grote broer jouw eigen werkgever. De eerste bewakingscamera ooit werd in 1942 trouwens ook geplaatst op een “werkvloer”, maar dan om de lancering van de Duitse V2 raketten te volgen. Vergeet ook niet te lachen wanneer je een snack koopt, want de in de snoepautomaat ingebouwde camera houdt je in de gaten!

Privacy en camera’s op het werk

Whatsappen, berichten leuk vinden op Facebook en fotootjes van vrienden kijken op Instagram, wie doet het niet tijdens de werkuren? Eigenlijk mag het niet, maar mogen werkgevers dit ook controleren aan de hand van videobeelden?

De plaatsing van camera’s op het werk is net omwille van de potentiële schending van je privacy aan strenge regels onderworpen. Je werkgever moet vooraf een aangifte indienen bij de Privacycommissie en de werknemers informeren over de plaatsing en het gebruik ervan. Camera’s op de werkvloer zijn volgens de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 68 alleen toegelaten voor vier doeleinden:
  • veiligheid en gezondheid
  • bescherming van goederen
  • controle van het productieproces
  • controle van de arbeid van de werknemer
Als de werkgever camera’s installeert om jouw werk te controleren, mag de videobewaking slechts tijdelijk zijn. Bovendien mag de werkgever geen beslissing nemen die uitsluitend gebaseerd is op deze videobeelden. De onderneming moet verder alle mogelijke maatregelen nemen om de schending van je privacy tot een absoluut minimum te beperken.

Je baas mag je sms’jes dus niet zomaar meelezen! En wil je het allemaal zelf eens bekijken dan heb je ook altijd recht op toegang tot de opgenomen beelden.

Geef je mening over videobewaking op de werkvloer!

Wij zijn alvast niet van plan om bij jou thuis camera’s te laten hangen om over je schouder mee te kijken hoe je onze betaalde online enquêtes invult. Meer of minder camera’s op het werk? Registreer je nu en deel je mening via de betaalde online enquêtes van OpinionWorld.


« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.