« Terug naar Blog

Moeten plastic zakjes verboden worden?

Plastic zakjes verbod

In betaalde enquêtes word vaak je mening gevraagd over de producten zelf, maar vandaag hebben we het voor de verandering eens over de verpakking. De partij Groen lanceerde onlangs immers het voorstel om bij wijze van proefproject plastic zakjes te verbieden. OpinionWorld – de expert in betaalde enquêtes – is vooral geïnteresseerd in jouw mening. Plastic zakjes bannen of niet? Jij hebt het laatste woord!

Waarom zouden we plastic zakjes moeten bannen?

In België sloten de supermarkten een vrijwillige overeenkomst met de overheid om het gebruik van plastic zakjes te beperken. Onze noorderburen vaardigden sinds 1 januari 2016 een algemeen verbod op plastic tasjes uit. Maar wat is er toch zo mis met plastic?
  • Onze plastic draagtassen worden gemaakt van fossiele brandstoffen en die zijn, zoals je weet, niet onuitputtelijk.
  • De lichte plastic zakjes waarin we onze boodschappen van en naar de auto dragen, beginnen pas na 700 jaar af te breken.
  • Het grote probleem met plastic is dat het niet biologisch afbreekbaar is en er zelfs na 1.000 jaar nog kleine giftige stukjes plastic in het milieu achterblijven.
  • Meestal belanden plastic zakjes na eenmalig gebruik gewoon bij het huisvuil en eindigen op een vuilnisbelt waar ze kunnen wegwaaien, in onze waterwegen terechtkomen en het landschap verloederen.
  • Vroeg of laat komt dit afval in onze rivieren en zeeën terecht om uiteindelijk, door de stroming in de oceanen, samen te klitten in één gigantische plasticsoep op de bodem van de Stille Oceaan. Het zou gaan om een gebied dat vele malen groter dan België is.
  • Schildpadden, walvissen, dolfijnen, zeevogels en zelfs kamelen in het Midden Oosten zien plastic afval aan voor voedsel, met alle noodlottige gevolgen van dien.

Wat is jouw mening over plastic zakjes?

We legden ons panel de vraag voor of plastic zakjes verboden moeten worden. Blijkbaar bestaat er in ons land met 43 % ja-stemmers en 52 % nee-stemmers nog geen overweldigend maatschappelijk draagvlak (5 % heeft geen mening). Daarmee is nog maar eens het belang van betaalde enquêtes aangetoond, want de klant, jij dus, hebt altijd gelijk. Overheden en commerciële instanties zullen op zoek moeten gaan naar alternatieven. Een algemeen verbod op plastic zakjes lijkt in België vooralsnog een brug te ver.

Bescherm Moeder Aarde met betaalde enquêtes!

Of we plastic zakjes nu bannen of niet bannen, een groene planeet begint in de eerste plaats bij onszelf. Niet alleen door bij het boodschappen doen te kiezen voor duurzame zakken of draagtassen, maar ook door in onze betaalde enquêtes resoluut voor milieuvriendelijke oplossingen te opteren. Bovendien steun je automatisch een van onze goede doelen. Wil jij ook de wereld veranderen door je mening te geven in betaalde enquêtes? Schrijf je hier in en verdien geld online!


« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.