« Terug naar Blog

Waar moet het naartoe met ons Belgisch leger?

Het Belgisch leger


Het zou een vraag in een van onze betaalde online enquêtes kunnen zijn. De strijd tegen het terrorisme plaatst ons leger zowel in binnen- als buitenland voor nieuwe uitdagingen. Defensie is – net zomin als de militairen in het straatbeeld – niet meer uit de actualiteit weg te denken. Onlangs ontvouwde Minister van Defensie Steven Vandeput zijn strategisch plan voor ons Belgisch leger. De wekelijkse blog van OpinionWorld – de specialist in betaalde online enquêtes – kleurt voor de gelegenheid kakigroen!

Het Belgisch leger in cijfers

Als in het kader van betaalde online enquêtes om je mening over defensie gevraagd wordt, is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Daarom stellen we ons Belgisch leger even in enkele cijfers aan je voor:
  • Onze landmacht is ongeveer 31.000 soldaten sterk en telt ook nog eens een kleine 2.000 burgers, waarvan er vorig jaar 9.000 werden ingezet om ons in eigen land te beschermen tegen de verhoogde terreurdreiging.
  • Naast 7.800 trucks verplaatsen onze soldaten zich op het land in zo’n 800 gepantserde voertuigen, met exotisch klinkende namen als Piranha’s, Dingo’s en Pandurs.
  • Ondanks het feit dat onze zeevloot met zes mijnenjagers, vier gewone schepen, twee fregatten en een commandoschip niet meteen indrukwekkend is, blijft onze zeemacht een veelgevraagde partner om internationale conflicten letterlijk te ontmijnen.
  • In de lucht worden we door vriend geprezen, en door vijand gevreesd, omwille van onze uiterst professionele gevechtspiloten die met hun 60 F-16’s onder andere luchtaanvallen uitvoeren op stellingen van het IS in Irak en tegelijk ook nog eens het Baltisch luchtruim bewaken.
  • Wist je trouwens dat ons leger ook over 13 drones beschikt?
Meer weten over het materieel en de uitrusting van het Belgisch leger? Neem dan een kijkje op de officiële website van Defensie.

Naar een kleiner, maar efficiënter leger

Hoewel het aantal manschappen teruggebracht wordt naar 25.000, zal er na 2019 opnieuw geïnvesteerd worden in ons leger. We gaan resoluut voor een kleiner, maar performanter leger, met de nadruk op cyberwarfare, de opleiding van elitesoldaten en de aankoop van UAV’s (Unmanned Aerial Vehicles). Daarnaast zal onze verouderde F-16-vloot vervangen worden door nieuwe jachtbommenwerpers.

Er blijven echter nog veel vragen onbeantwoord. Moet er bijvoorbeeld niet dringend werk gemaakt worden van de oprichting van een Europees leger? Of wat te denken van het voorstel om Patriot-afweerraketten aan te kopen? Nog meer dan voldoende munitie voor betaalde online enquêtes dunkt ons!

De pen is machtiger dan het zwaard!

Jouw mening is het belangrijkste wapen in de strijd voor verandering en vernieuwing! Wil jij ook wegen op maatschappelijk belangrijke thema’s als defensie? Registreer je nu en neem deel aan de betaalde online enquêtes van OpinionWorld!

« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.