« Terug naar Blog

Help! Ik word gepest op het werk! Wat nu?

Pesten op het werk


Denk je dat je collega een “bully” is? Word je geïntimideerd, uitgesloten of belachelijk gemaakt? Krijg je beledigingen naar het hoofd geslingerd, worden je prestaties consequent bekritiseerd of gemene roddels over je verspreid? Als het antwoord op een of meer van deze vragen ja is, behoor je wellicht tot die Belgen die op het werk gepest worden. Uit recente online onderzoeken blijkt dat we hier maar weinig aan doen. OpinionWorld – de specialist in betaalde online enquêtes – wil daar verandering in brengen.

Pesten stopt niet op de middelbare school

Waar de meeste mensen denken dat “bullies” kinderen zijn, stopt het pesten echter niet bij de middelbare school. Pesters op school groeien vaak uit tot pesters op het werk. En dat is lang niet zo onschuldig als het lijkt. Wel integendeel, het is een sluipend virus dat het zenuwstelsel van een bedrijf langzaam maar zeker aantast. Mensen gaan met tegenzin naar het werk, de moraal van het personeel is beneden alle peil wat dan weer een directe invloed heeft op de productiviteit en de winstgevendheid van de onderneming. Laat de sfeer niet verzuren, geef je mening en ga over tot actie!

Omgaan met pesten op het werk

Bullies viseren vaak collega’s die uitblinken en gedreven zijn om de eenvoudige reden dat zij een gevaar vormen voor hun eigen persoonlijke carrièreontwikkeling. Je bent dus zeker niet alleen. Hieronder geven we je een stappenplan mee om de pester, zij het bij wijze van spreken, bij de stropdas of overall te grijpen:
  • Bepaal je grenzen! Maak de dader meteen duidelijk waar het op staat en welk gedrag je niet meer zult tolereren.
  • Confronteer de bully met zijn/haar pestgedrag. Vertel de boosdoener publiekelijk dat je zijn of haar gedrag niet langer aanvaardt.
  • Documenteer de incidenten! Noteer datum, tijd en details van het pestgedrag en of er eventuele getuigen waren. Iedereen weet dat de pester ook een echte pestkop is!
  • Stap naar je overste! Is je overste zelf de pester, wend je dan tot zijn of haar overste.
  • De Welzijnswet voorziet in een interne klachtenprocedure via de preventieadviseur of de vertrouwenspersoon. Maak gebruik van dit wettelijk wapen tegen psychosociale belasting op het werk!
  • Neemt het pesten groteske vormen aan en komt je mentale of fysieke gezondheid in het gedrang, aarzel dan niet om klacht neer te leggen bij de politie of het arbeidsauditoraat. Vanaf dat ogenblik geniet je trouwens ook ontslagbescherming.

Deel je mening over pesten en meer!

Wij weten dat jij alvast geen bully bent. Je hebt immers een uitgesproken mening en deelt die ook graag met de buitenwereld. Je bent bovendien sociaal geëngageerd en draagt graag je steentje bij aan een betere wereld. Dat begint bij jezelf, thuis, maar ook op het werk door je mening te geven over pesters. Pas jij in dit profiel en wil je ook nog eens online geld verdienen met betaalde online enquêtes? Meld je dan hier aan voor de online onderzoeken van OpinionWorld!

« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.