« Terug naar Blog

OpinionWorld – Wij zijn Brussel

Wij zijn Brussel

Er bestaan geen online enquêtes om de pijn en het leed te meten. Hoe zwaar het kruis in deze Goede Week ook om dragen is, de Belgen hebben na de vreselijke terroristische aanvallen van 22 maart 2016 vooral positivisme getoond. Terwijl onze gedachten uitgaan naar de families en vrienden van de slachtoffers, proberen we ons op Goede Vrijdag op te trekken aan de spontane golf van solidariteit die tijdens de drie dagen van nationale rouw op gang kwam.

Chocolade, bier en liefde

Het Beursplein – het pittoreske plein voor het beursgebouw – werd het symbool van samenhorigheid, waar duizenden mensen bloemen en kaarsjes achterlieten. Met kleurrijke krijtboodschappen werd ode gebracht aan de slachtoffers en opgeroepen tot liefde en eenheid. In het typische Belgische optimisme schreef iemand: “Chocolade, bier en liefde zijn nog altijd beter voor de mensheid dan bommen en haat.” We hadden het zelf niet beter kunnen zeggen … Een man genaamd Mohammed schreef dan weer “Ik aanvaard dit niet.”

#JeSuisBruxelles

Wie er niet bij kon zijn, deelde via de hashtag #JeSuisBruxelles massaal zijn steun en medeleven op de sociale media naar analogie met #JeSuisCharlie na de terreur tegen het satirisch magazine Charlie Hebdo. Kuifje met een traan op de wang en het onderschrift “De wereld huilt opnieuw” en een cartoon van een Franse vlag die troostend de schouder om de Belgische tricolore legt met de woorden “13 november … 22 maart” zijn de meest gedeelde afbeeldingen. Met de prent van Manneke Pis die op een bom en een machinegeweer urineert, kan de boodschap aan de haatzaaiers niet duidelijk genoeg zijn.

Pasen: een tijd van hoop en vernieuwing

Neen, een “vrolijk” Pasen kunnen we jullie en onszelf dit jaar niet wensen. Misschien moeten we in deze donkere tijden terug aansluiten bij de christelijke en oorspronkelijke betekenis van Pasen. Net zoals de herrijzenis van Jezus op Pasen mensen over de hele wereld tot op vandaag inspireert en hoop geeft, moeten we kracht putten uit het positivisme dat de Belgen de voorbije dagen getoond hebben.

Afsluiten doen we met de wijze woorden van Gandhi “Jij moet de verandering zijn die je in de wereld wil zien.” En daar kan OpinionWorld misschien een klein beetje bij helpen door je mening te geven in onze online enquêtes. Door deel te nemen aan onze online enquêtes steun je trouwens automatisch een van onze goede doelen voor een groenere en rechtvaardigere wereld.


« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.