« Terug naar Blog

Waarom moeten we wakker liggen van een “Brexit”?

Waarom moeten we wakker liggen van een “Brexit”?

“Moet het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de Europese Unie of de Europese Unie verlaten?” Dat is de vraag die de Britten in het referendum van 23 juni 2016 – de moeder van alle online vragenlijsten – zullen moeten beantwoorden. Terwijl men zich aan de andere kant van het Kanaal afvraagt wat de voor- en/of nadelen zijn van een Brexit, gaat OpinionWorld na wat de mogelijke gevolgen voor België en de EU zijn.

Het Verenigd Koninkrijk in de EU – een moeizaam huwelijk

Sinds de toetreding van het VK bij de EU in 1973 is het altijd wel een beetje een moeilijk huwelijk geweest. De Britse eurosceptici willen niet meer financieel bijdragen aan Europa, terug zelf het migratiebeleid bepalen en hebben vooral genoeg van de overvloed van Europese regelgeving die volgens hen niet in het belang van het Britse volk is.

Gevolgen van een Brexit voor België

Wordt een weekendje Londen weldra duurder? Zal de Mini Cooper uit het straatbeeld verdwijnen en wordt die handtas van Burberry binnenkort helemaal onbetaalbaar? Een “Brexit” zou ook voor ons belangrijke gevolgen kunnen hebben:
  • Handel binnen Europa: Doordat het Verenigd Koninkrijk de voordelen van de interne vrije Europese markt verliest, zullen we meer voor Britse producten moeten betalen.
  • Immigratie: Wonen en werken in het VK zal niet meer zo eenvoudig zijn als voordien.
  • Budget: Europa verliest belangrijke inkomsten en dat moet gecompenseerd worden door hogere bijdragen van de andere Europese lidstaten of door te snoeien in de uitgaven.
  • Internationale invloed: We verliezen een Europees politiek zwaargewicht en dat leidt tot onzekerheid wat dan weer slecht voor de economie is.

Wat zeggen de laatste polls en online vragenlijsten?

Ondertussen worden er in het Verenigd Koninkrijk druk polls en online vragenlijsten uitgeschreven om te peilen naar de Europese liefde van de Britten. Deze online vragenlijsten wijzen erop dat het, met 55 % die wil blijven en 45 % die de EU wil verlaten, een nek-aan-nekrace zal worden. Maar ook op het Europese vasteland wordt gevraagd wat we van een Brexit denken. Uit deze online enquêtes blijkt dat gemiddeld 80 % van de Europeanen hun Engelse medeburgers niet graag ziet vertrekken.

Jouw mening telt!

Een eventuele uittrede van het Verenigd Koninkrijk is dus geen “ver van mijn bed show.” Ook jouw mening over de Brexit telt! Al was het maar om de Britten ervan te overtuigen om toch in de EU te blijven. Meld je aan voor de betaalde online vragenlijsten van OpinionWorld en verdien geld online!


« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.