« Terug naar Blog

Kunnen online enquêtes helpen in de strijd tegen armoede?

Online enquêtes – OpinionWorld | Armoede in België


Onlangs publiceerde het Federaal Planbureau het zogenaamde Megarapport over België. De onderzoekers spreken van een verontrustende evolutie als het op armoede aankomt. OpinionWorld – de specialist in online enquêtes – gaat geen enkel thema uit de weg en nam de onderzoeksresultaten onder de loep. Tegelijk onderzoeken we wat online enquêtes met armoede te maken hebben en of online vragenlijsten kunnen helpen in de strijd tegen armoede.<

Wat is “armoede”?

Armoede wordt traditioneel omschreven als een toestand waarin het mensen ontbreekt aan wat ze nodig hebben om te leven. Maar wat hebben mensen nodig om te leven? Als je weet dat 1 op 5 mensen in ontwikkelingslanden moeten rondkomen met 1,25 $ per dag, begrijp je meteen dat armoede een relatief begrip is. Als we je in online enquêtes voor de raap weg zouden vragen of je jezelf als “arm” beschouwt, zullen de antwoorden eveneens zeer uiteenlopend zijn.

Om armoede te definiëren, moet ook gekeken worden naar hoe mensen leven ten opzichte van andere mensen in de samenleving en welke culturele waarden het begrip “goed leven” bepalen. Daarom worden er op Europees gebied drie indicatoren gebruikt:
  • Armoederisico op basis van inkomen;
  • Ernstige materiële deprivatie (Gebrek aan financiële middelen om in je elementaire levensbehoeften te voorzien);
  • Huishoudens met een lage werkintensiteit.
Maar waar haalt men deze informatie? Juist! Aan de hand van online enquêtes natuurlijk! Volgens de laatst beschikbare cijfers loopt 21,2 % van de Belgische bevolking een “risico op armoede of sociale uitsluiting”. Daarnaast is er ook nog het subjectief armoederisico. In online enquêtes geeft 20,4 % van de Belgen aan moeilijkheden te hebben om rond te komen.

Geef je mening in online enquêtes voor een meer rechtvaardige wereld!

Nu we weten dat het begrip “armoede” onlosmakelijk verbonden is, en zelfs bepaald wordt door online enquêtes, is de vraag hoe online enquêtes armoede kunnen bestrijden? Het zou te hoog gegrepen zijn om te beweren dat we met online enquêtes de armoede definitief uit de wereld kunnen helpen. Dat (helaas) niet. Maar met de online enquêtes van OpinionWorld draag je alvast wel je steentje bij aan een betere en meer rechtvaardige wereld. Wist je trouwens dat je met online vragenlijsten zelfs invloed op de prijs van een product of dienst kunt uitoefenen?

Wat de online vragenlijsten van OpinionWorld helemaal bijzonder maakt, is dat je automatisch een goed doel steunt. Een van die goede doelen is CONCERN Worldwide – een internationale humanitaire organisatie die de armste mensen ter wereld helpt. En zo maak jij met jouw mening van deze wereld een betere plek!


« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.