« Terug naar Blog

3 mei 2016 – Wereld Persvrijheid Dag – Hoe vrij is de persvrijheid in België?

Wereld Persvrijheid Dag


Wijzelf oefenen het met onze OpinionWorld Blog driemaal per week uit en elk jaar op 3 mei wordt het internationaal gevierd: de persvrijheid! In onze online enquêtes maak jij telkens weer gebruik van jouw recht op vrije meningsuiting over de meest uiteenlopende onderwerpen. Omdat “meningen” onze core business zijn, vieren wij Wereld Persvrijheid Dag uiteraard uitgebreid mee!

Maar hoe staat het eigenlijk met de persvrijheid in ons land? OpinionWorld – de specialist in online enquêtes – onderzoekt hoe vrij de persvrijheid in België eigenlijk wel is.

Een initiatief van de UNESCO

De Wereld Persvrijheid Dag is een datum waarop de persvrijheid in de wereld geëvalueerd wordt. Hoewel wij het vanzelfsprekend vinden om bijvoorbeeld onze mening in online enquêtes te geven, leeft een derde van de wereldbevolking in landen waar geen vrijheid van media geldt. In tal van landen worden publicaties nog altijd gecensureerd, beboet en verboden, terwijl journalisten nog steeds aangevallen, gearresteerd en zelfs vermoord worden.

Hoe is het met de persvrijheid in België gesteld?

België doet het op de Wereld Persvrijheidsindex 2016 met een 13e plaats helemaal niet slecht. Toch is er nog ruimte voor verbetering want Reporters Without Borders (Verslaggevers Zonder Grenzen) ziet twee belangrijke pijnpunten:
  • De concentratie van media-eigendom heeft een kritiek punt bereikt: slechts een handjevol zakenlieden bezit de meeste kranten en dat is geen gezonde situatie voor de persvrijheid.
  • Hoewel censuur verboden is, verwijst onze verouderde Grondwet van 1831 alleen naar het begrip “drukpers” en de geschreven media.

Wordt jouw mening ook gehoord?

A.J. Liebling – een beroemd Amerikaanse journalist – zei in de jaren ‘60: “Vrijheid van pers is alleen gegarandeerd voor wie er een heeft.” Vandaag heeft iedereen met een computer, tablet of smartphone en een internaansluiting een eigen drukpers om meningen te verspreiden. Je mening laten horen was nog nooit zo eenvoudig, maar het is des te moeilijker geworden om ook daadwerkelijk gehoord te worden. Dankzij de online enquêtes van OpinionWorld gaat jouw mening alvast niet verloren in de overvloed aan opinies!

Oefen je recht op vrije meningsuiting uit in online enquêtes!

Met de online enquêtes van OpinionWorld krijg je de kans om in alle vrijheid je mening te ventileren over alles wat jou aanbelangt. Ben je helemaal niet, of juist wel, tevreden over een bepaald product of dienst dan kan je je mening kwijt in onze online enquêtes. Vrije meningsuiting is een fundamenteel recht waarvoor we je bij OpinionWorld zelfs belonen! Registreer je hier en verdien geld online met je mening!


« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.