« Terug naar Blog

Zie ginds komt de stoomboot op de Schelde weer aan


Dat zou de Antwerpse versie van dit vrolijke sinterklaasliedje kunnen zijn, want op 14 november 2015 is het weer zover. Van klein tot oud hebben we deze datum lang op voorhand met een groot kruis in onze agenda aangestipt. Morgen maakt de lieve goede Sint naar jaarlijkse traditie zijn blijde intrede in Antwerpen. Maar wij vroegen ons bij OpinionWorld af wat jij weet over deze kindervriend getooid in een rode mantel en mijter?

Nicolaas van Myra

Sinterklaas, ook gekend als Nicolaas van Myra, was een christelijke heilige die leefde in de 4e eeuw na Christus. Wie dacht dat deze beschermheilige van de kinderen uit Spanje afkomstig was, moeten we teleurstellen. Alleen om verse sinaasappeltjes en manderijntjes in te slaan, maakt Sinterklaas een ommetje naar het Iberisch schiereiland. De Sint komt oorspronkelijk immers uit Turkije, waar hij bisschop was van de stad Myra. Deze toen al immens populaire geestelijke deelde in het grootste geheim cadeautjes uit, bijvoorbeeld door muntstukken te verstoppen in al wie zijn schoen voor hem achterliet.

Slecht Weer Vandaag

Hopelijk moeten we de naam van het paard van Sinterklaas “Slecht Weer Vandaag” bij zijn aankomst in Antwerpen niet teveel uitspreken. Wist je trouwens dat in Wallonië de Sint niet op een witte schimmel maar op een ezel rijdt? Hoe het komt dat Sint-Nicolaas met zijn paard, of ezel zo je wil, over onze daken galoppeerd, hebben we wellicht te danken aan de Noordse oppergod Odin. Met dat verschil dat het door de lucht vliegende paard van Odin wel acht benen telde.

De Zwarte Piet

Het zit Sinterklaas de laatste jaren echter niet mee. Hij kreeg vanwege de Verenigde Naties letterlijk de zwarte piet toegeschoven omwille van zijn trouwe helpers. Dit jaar zullen we daarvan voor het eerst de gevolgen zien. De zwarte pieten die morgen in de koekenstad voet aan wal zetten, zullen alleen nog enkele zwarte roetvegen in het gezicht hebben. Het zal de pret van onze kinderen zeker niet bederven.


Zitten er dit jaar ook betaalde enquêtes in de zak van Zwarte Piet? Als je vreest dat de Sint niet alle geschenkjes vond die op het verlanglijstje van je kapoentjes stonden, raden we aan om een kijkje te nemen in de webwinkels van onze partners. Je hebt nog wel even de tijd om voor 5 december punten te verdienen met het invullen van betaalde online enquêtes. Deze punten kan je dan in een van de webshops waarmee wij samenwerken, inruilen voor leuke cadeautjes om de zak van Sinterklaas nog wat meer te vullen.

Kom je toch nog enkele punten tekort? Niet getreurd, je kunt Sinterklaas ook gewoon een briefje schrijven op het adres Spanjestraat 1, 0612 HEMEL. Een e-mailadres heeft onze geliefde kindervriend vooralsnog niet.

« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.