« Terug naar Blog

Proeven op dieren, noodzakelijk of wreed?


Dierproeven waren in het nieuws al enige tijd op de achtergrond verdwenen, maar werden onlangs toch weer brandend actueel. Aanleiding was het protest van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) tijdens de 59e verjaardag van Rik Torfs, rector aan de KU Leuven. Uit online enquêtes blijkt dat 81 % van de Belgen gekant is tegen proeven op honden of katten. Voor experimenten op apen is dit 79 %. Vele commerciële organisaties, niet in het minst uit de cosmetica- en de medische sector, willen aan de hand van online onderzoeken weten wat jouw mening hierover is. Daarom vonden wij het bij OpinionWorld relevant om de pro’s en contra’s nog eens op een rijtje te zetten.

Proeven op dieren zijn noodzakelijk

Voorstanders zullen je vertellen dat zowat elke medische doorbraak de afgelopen honderd jaar te danken was aan proeven op dieren. Dankzij dierproeven ontdekten we remedies tegen ziektes die anders nog decennialang een plaag voor de mensheid geweest zouden zijn. Het DNA van apen is voor 99 % gelijk aan dat van de mens en net dat maakt ze voor wetenschappers zo interessant voor experimenten. Bovendien staan ons op medisch gebied nog heel wat uitdagen te wachten, denken we maar aan onderzoek naar ziektes als Parkinson en Alzheimer.

Proeven op dieren zijn wreed

Tegenstanders wijzen op de wrede omstandigheden waarin de proeven op dieren plaatsvinden. De proefdiertjes moeten, tot heil van ons welzijn, vaak zware fysieke beproevingen ondergaan. Bovendien bestaan er, naar hun mening, voldoende alternatieven, zoals in vitro onderzoek op menselijk weefsel en computermodellen. De opponenten werpen ook op dat de meerderheid van de op dieren geteste producten zelfs niet in de winkelrekken of in de apotheek belanden.

Experimenten op dieren in de cosmeticasector

Er wordt wel eens gezegd “Wie mooi wil zijn, moet lijden”, maar of onschuldige diertjes daarvoor moeten opdraaien, is een andere vraag. Het is een publiek geheim dat schoonheidsproducten vaak op dieren worden getest. Konijntjes waarvan de oogjes met klemmetjes worden opengesperd om na te gaan of een shampoo onze ogen niet zouden irriteren, zijn daarvan het bekendste voorbeeld. Dit soort proeven leidde trouwens tot de oprichting van het internationaal erkende Leaping Bunny Program. Als je er echt zeker van wil zijn dat een product dierproefvrij is, moet je op zoek gaan naar het logo met het springende konijntje.

Een ethische en emotionele discussie

Hoewel er zowel voor de mening van de voor- als tegenstanders iets te zeggen valt, wordt de discussie overschaduwd door het ethische aspect. Jouw eigen persoonlijke emotie is hier vaak doorslaggevend. Het is net daarom dat bedrijven online onderzoeken over dit onderwerp uitschrijven. Zij zijn namelijk vooral geïnteresseerd in wat hun specifieke doelgroep denkt over proeven op dieren. Het resultaat van betaalde online vragenlijsten kan bepalend zijn voor een bedrijf om het testen van hun producten op dieren achterwege te laten. Een reden te meer dus om je aan te melden voor de betaalde online enquêtes van OpinionWorld!


« Terug naar Blog

Schrijf je vandaag nog in!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.